Ujian

Image

Hari tu rasa penat sgt, dengan study utk exam final sem exam yang makin dekat (eh, habis skrg tgh wat apa T_T) dan pelbagai benda lagi.. tgh rasa xsedap hati n mcm nak hangin, ttbe datang sorang kawan ni. Muka merah padam dan dia Nampak lagi tgh hangin mcm nak meletup. Tiba2 dia menangis.

Cuak kot! Sekali tgok dia nangis sebab benda yang simple je.. rasa mcm …. aiyak *facepalm*…. (rasa jahat plak ttbe). But anyway, i consoled her, offered my help bla la bla, hoping that everything gonna be fine (hilang terus rasa hangin dalam hati sendiri)…but it was not easy to console her. T_T speechless time tu xtahu nak cakap apa dah. Malangnya, dia lebih hangin pada keesokan harinya sbb tambah benda lain plak jadi.. Rasa mcm ,ya Allah, benda ni mmg Nampak kecik kat aku, tapi utk dia benda ni besar..dan dia diuji bertimpa2 plak tu.. *tarik nafas dalam2* and i really hope she can see her ujian from different prespective, sbb benda tu sbnarnya x besar mana pun.

And suddenly one day, she said to me:

“jeles la tgok korang, korang mcm ok je bnyk benda.., xover sensitive dll”

I was like “ no, no, no.. all of us have our own hard time. It is just that not everyone shares it to everybody. Plus, you don’t have to compare urself with other. Only u know ur achievement and how far u have progressed along the way! While u are being jelous for what we have, we are struggling now to achieve what u already have! It is just the same J” yela.. Allah kan Maha Adil. Allah uji semua manusia, Cuma bentuk berbeza 😉 btol dok?

Mula2 xfaham gak. Sbb ada je benda yg dingomelkan, everything was not right from her point of view. Sdgkan banyak benda Allah mudahkan, tpi dia xnampak!

tapi faham je, kadang2 anger can blindfold our mind!

Tapi..ntah..bila fikir2 balik, rasa gembira utk dia..sbb yakin Allah nak bagi dia sesuaut yang lebih baik pada masa depan…I was exactly like her before (being overly sensitive, x berani n x yakin diri dll)..

Ada cerita disebalik dah berubah kpd karekter yg lebih baik(karekter2 yg dia claim dia xde …).. (segala puji bagi Allah)

banyak sgt ujian Allah bagi sblm Allah beri sedikit kekuatan utk berubah kearah kebaikan.

kisah disebaliknya bbrapa tahun dlu:

Semasa di sekolah persediaan sblm fly. Pernah kena fitnah ngan kawan2 kolej. They thought ___________________________________-! For God sake! It was hard for me at that time sbb time tu tgh join usrah2 n kerja2dakwah. Even bila mengadu dgn “orang dakwah” they thought I was lying. Sedih gile kot..  lebih sedih bila cerita yang diputar belit melibatkan mak bapak. Dah la time tu stress assignment berlambak. I cried almost everyday. I didnt trust anyone at that time (except few people). Yela, sbb It could be any of my “friend” yang tahu cerita n ubah cerita.  Ingt lagi, bila dah tak tahan lap air mata sndiri, lari bilik sorang kawan ni, n dia lap kan air mata yg turun (i love u so much my friend! U know who u r! ) and she said,” it is ok, i am always here” ..*aww*..(side story.hehe) sedih sgt, mengadu plak kat mak, and she was laughing. Still remember when she said “ lantak la kaklong org nak kata apa.. yg pntg kan Allah tahu apa yang berlaku n kte tahu kte tak buat salah”.. i was like..-_-“ org tgh sedih ni..huhu.. but, only 4 years after that event, i guess my parents were right. Lantak pi la org nak kata apa. Coz people wont stop ckp benda buruk about u. It is Allah’s opinion what matters most, isn’t it? 😉 hidup jadi lebih lapang n tenang.. lebih2 lagi sbb tahu Allah sntiasa ada.

But the story didn’t stop there actually. For 3 years after kena fitnah, i cried almost everyday -> everyweek -> every month utk satu ujian besar yang Allah bagi. I felt like torn myself into two so that i could satisfy pendapat every people that i loved! Susah sgt, but i chose utk taat mereka yang Allah suruh dahulukan ketaatan kpd mereka. My parens said to me “ xpe kaklong, satu hari nnti kaklong akans sedar hikmah semua ni. Waktu tu, kaklong akan rasa bersyukur sgt dengan ujian ni” .. but anyway, it was not that easy utk berlapang dada dengan ujian Allah. Sampai parens penat tenangkan diri ni. For 3 years my parens gave words of advice, doa, air ubat dll..but nothing worked! Until one day something happen (malas nak cerita).. but yep, it is true. Skrg ni mmg sgt bersyukur dgn apa yang pernah berlaku. Bersyukur sgt2 xtahu nak kata apa. 🙂

Bila dikenang, rasa mcm, yep, it was hard! .. 4 tahun lamanya tarbiyah Allah dgn tarbiyah yg berat, barulah skrg xjadi over ssensitif dan lebih yakin dengan ketentuan dan takdir Allah, dll.. (tapi masih sgaaaaaat belajar utk jadi lebih baik)

but anyhow..

What i am trying to say is, believe in Allah. If He test u, it is for ur own sake. And please do something to make sure it won’t happen again in the future. Ada benda Allah nak ajar kte daripada setiap sesuatu. Ada sikap yang Allah nak kita ubah, ada cara pandang yang Allah nak kte Nampak dll..

What differentiates between a successor and a failure is how they confront and accept something that does not go well/ fit their desire. Dan kita sbgai seorang Islam , kena lebih bijak dalam mengurus sesuatu ujian, sbb kita yakin Allah dan janji akan beri sesuatu yang lebih baik utk kita.

Bukankah Allah berfirman:

“Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan), sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.”

2:216

Sebagai muslim, kita sepatotnya lebih kuat , sbb kita ada Penguasa segala sesuatu bersama kita. Bukankah doa itu sbgai snjata?. Allah kan dah janji:

Ingatlah wahai Muhammad ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhanku lalu dia memakbulkan permohonan.

Al- Anfal:9

Rasa mcm nak bgtau je kat dia semua pengalaman yang pernah dilalui, spaya dia xjeles dah dengan saya. Allah x bagi “kelebihan” that u claim I have out of sudden. Kelebihan setiap org comes with prices. And the prices might be in the form of tests. testS. –note “s” which indicates plural. Allah uji sebab Allah nak jadikan kita lebih baik.

For u my dear friend, I hope that in the near future, u will be very grateful for everything He planned for u, for He is All Knower. Trust Him. Do the best. inshaAllah He will help u along the way.

Conclusion: It is up to us now on how to direct our acts upon things that stumble along our way. And always have Faith in Him. Smile 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s