~salji Oh Salji!

subhanallah.. maha suci Allah Tuhan yang Maha Berkuasa, tidak pernah penat dan letih. sentiasa mengawasi tindak tanduk hamba-hambaNya..

Allah sje yg tahu betapa penatnya kepala sye sekarang. report masih xsiap. banyak nak kena edit beerbanding versi asal. rasa mcm nak mengalah dan pergi je tido. tpi xboleh! kena kuat, kuat.. masa tinggal bbrapa hari je lagi sebelum peperiksaan final sem. mcm mana pun, sgt bersyukur kerana Allah telah menangguhkan peperiksaan CAL dan oral chinese sye sbb kelas ditutup kerana salji yang melebat..

syukurnya, hanya Allah yang tahu..

berbicara tntg salji.. terasa malu pada Allah. melalui salji sahaja, terdapat banyak sgt tanda kekuasaan Allah ttpi sebgai manusia, sye sering terlupa. melihat keindahan salji sye hanya memuji Allah tetapi tidak pula mengambil ibrah dari apa yang dilihat. jika difikirkan, salji hanyalah air yang membeku. beku bukan sebarang beku, ttapi bekunya air ni telah menyebabkan kereta tersangkut di jalan, kaki seringkali tergelincir dan ada yang sampai patah2 tulang dan mengubah hampir keseluruhan jadual harian, bukan sahaja saya, tpi orang lain di luar sana. kelas dibatalkan, kedai ada yang ditutup, jadual bas awam xteratur dll.

 air yang membeku ini jugalah yg telah dalam sekelip mata memusnahkan kapal ‘hebat’ ciptaan manusia, titanic dalam sekelip mata. mungkin dilihat rapuh, ttpi hakikatnya sgt kukuh pabila dimampatkan. betapa sesuatu yang raput, pabila bersatu, akn menjadi sgt hebat dan memberi impak yang besar pada segala sesuatu yang berada di sekelilingnya.

sebenarnya apa pengajaran yang boleh diambil dari salji ek??

fikir2 kan sendiri ye kawan2 ^_^

“betapa banyak tanda-tanda (tentang Allah) di langit dan di bumi, yang mereka menyaksikannya berulang-ulang semasa mereka pergi dan datang, sedang mereka tidak juga menghirau dan memikirkannya”

yusuf:105 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s